Beleid, beheer, begeleiding
Volgens de wet verbetering Poortwachter dient u zelf zorg te dragen voor re-integratie van uw werknemer(s), indien deze wegens ziekte en/of gebrek uitvallen. Dit vergt veel inspanningen van vele partijen: Directie, Management, P&O, leidinggevende(n) en/of werknemer(s).
Als iemand uitvalt zal de eerste prioriteit meestal gericht zijn op de continuïteit van de onderneming. Een verzuimende medewerker hoeft echter niet enkel een last te zijn, maar kan ook zinvol ingezet worden, bijvoorbeeld middels vervangend of lichter werk.
Indien een verzuimende medewerker niet meer terug kan keren in zijn eigen functie (spoor 1), is het van belang om te onderzoeken welke mogelijkheden er in het eigen bedrijf zijn om de medewerker te re-integreren. Hiertoe dient door de bedrijfsarts een belastbaarheid onderzoek uitgevoerd te worden en zo nodig dit te vertalen in de zogenaamde “Functionele Mogelijkheden Lijst (FML). Aan de hand van deze lijst kan door uzelf of middels ondersteuning van een arbeidsdeskundige dit vraagstuk opgelost worden.
Indien na adequaat onderzoek vervolgens blijkt dat er geen mogelijkheden binnen uw onderneming zijn voor re-integratie van de verzuimende medewerker, dient het zo genoemde spoor 2 traject opgestart te worden, oftewel het re-integreren van uw medewerker buiten uw onderneming. In de meest voorkomende gevallen wordt dan een re-integratie bedrijf ingeschakeld die met uw medewerker aan de slag gaat om een passende functie buiten het bedrijf te vinden. Ook hiervoor is een door de bedrijfsarts opgesteld belastbaarheid onderzoek nodig.
Indien er medische geen veranderingen zijn, kan het onderzoek en de FML uit spoor 1 traject gebruikt worden. Het opstellen van een belastbaarheid onderzoek en een FML hoort tot de basisvaardigheden van de bedrijfsartsen van Livam B.V. en kan door Livam B.V. uitgevoerd worden.
Verder is van belang of uw medewerker de arbeidsgehandicapte status toekomt (AGH-status). Hiertoe dient een toets op basis van de actuele wet- en regelgeving wel of niet kan worden toegekend. Door intensieve samenwerking met arbeidsdeskundigen en bedrijfsartsen van Livam B.V. deze toets ook voor u uitvoeren. Tevens worden de artsen van Livam B.V.M ingezet voor het uitvoeren van deze toets op verzoek van re-integratie bedrijven zelf.